Zabpehelylisztes kalács

Ha már december 1. és advent első napja is van, akkor jöjjön egy édes kalács recept. A régi bevált recept reformosítva. Nem lesz olyan foszlós, tömörebb az állaga, de finom és EGÉSZSÉGESEBB, ráadásul már jól vizsgázott egy reform ételek és édességek csoportban is, szóval büszke vagyok rá. ;)

Zabpehelylisztes kalács

500 g zabpehelyliszt
50 g sikér
100 g olvasztott vaj/margarin/kókuszzsír
2 db tojás
1 teáskanál só
2 evőkanál nyírfacukor
2 dl tej
1 zacskó porélesztő

A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
Az átszitált lisztet, a sikért és a sót összekeverjük, langyosra mikrozzuk.
Hozzáadjuk az olvasztott vajat/margarint, a tojásokat és az élesztős tejet.
Hólyagosra dagasztjuk, egészen addig, míg elválik a tészta a kezünktől és a táltól. Meleg helyen egy órán át kelesztjük.
A megkelt tésztát három részre osztjuk(, ha szeretnénk tölteni, akkor téglalap alakúvá nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal/margarinnal/kókuszzsírral és megszórjuk mákkal/dióval/vaníliás cukor/kakaóval/fahéjas cukorral stb.feltekerjük őket) és hármas fonásba rendezzük. Sütőpapírral bélelt tepsiben még 20 percet kelesztjük.
A kalács tetejét megkenjük enyhén felvert tojással és 190 fokra előmelegített, alul-felül sütésen, a
középső rácson aranybarnára sütjük. (kb. 30 perc a sütési idő)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése