Cobb saláta

Igazi, "dobdösszesaláta"! Már, ha van maradék... jó, ha nincs, akkor is félóra alatt készen vagyunk vele.
Az alapok nagyjából megegyeznek mindenhol, a dresszingben azért már több eltérést is találtam. Nos, én fogtam a nekem tetsző alapokat meg ötleteket és megalkottam a mienket. A tálalás módja ugyan a hozzávalók egymás mellé fektetése, de nekem valahogy jobban tetszik összekeverve... :)

A salátához tartozik egy kis sztori is, nevezetesen Bob Cobb, a Los Angeles-i Brown Derby étteremlánc tulajdonosa 1937. egyik késő estéjén a jégszekrényben talált hozzávalókból összerakta a vacsoráját, amin  Sid Graumannal  osztozott. Mr. Graumannak, annyira ízlett, hogy ezután többször is kérte az étteremben a Cobb-salad-et, ami végül felkerült az étlapra és gyorsan népszerűvé vált Hollywoodban.

Cobb saláta (2 szeméyre bőséges)

1/2 fej jégasaláta/Eisberg/Lollo...
8 db koktél paradicsom
1 db avokádó
2-3 szál újhagyma
2 db főtt tojás
ízlés szerint kéksajt
3 szelet bacon/vékony kolozsvári
400 g csirkemell
 ízlés szerint só
ízlés szerint bors
1 gerezd fokhagyma
olívaolaj/kókuszolaj

Dresszing:

2 evőkanál vörösborecet
1 evőkanál  worcestershire-szósz
1 teáskanál (nyírfa)cukor
1 teáskanál (angol)mustár
1/2 narancs leve
4 evőkanál extra szűz olívaolaj

A csirkemellet kis kockákra vágjuk sózzuk-borsozzuk, összekeverjük a zúzott fokhagymával, majd a felforrósított olajban megsütjük. Félretesszük hűlni.

A bacont/szalonnát felkockázzuk és kevés olajon ropogósra sütjük. Kiszedjük a bacont/szalonnát. Alacsony  állítjuk a lángot az edény alatt és a visszamaradt zsiradékba öntjük a vörösborecetet, hozzáadjuk a worcestershire-szószt, a (nyírfa)cukrot, a(z angol)mustárt, a narancslét, összeforraljuk és elzárjuk a lángot. Hozzákeverjük az olívaolajt. Hagyjuk hűlni.

A salátát felszeleteljük, belekeverjük a felkarikázott újhagymát és meglocsoljuk a dresszing felével. Ráhalmozzuk a csirkemellet, a pirított bacont/szalonnát, a cikkekre vágott paradicsomot, a felkockázott avokádót és a felnegyedelt tojásokat. Meglocsoljuk a dresszing maradékával, végül megszórjuk a kéksajttal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése